Decizia şoc a Curţii Constituţionale din România de a ordona renumărarea voturilor a ajuns în atenţia presei internaţionale. Marile publicații din străinătate au alocat spații importante articolelor despre “haosul” provocat de surpriza din rezultatul alegerilor, urmat de anunțul a Curţii Constituţionale și de cel al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
BBC, de exemplu, și-a informat cititorii:
“O renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică din România a fost ordonată de instanța supremă a țării, în urma acuzațiilor că platforma de socializare TikTok a acordat ‘tratament preferențial’ câștigătorului surpriză, Călin Georgescu.”
Reporterii BBC au adăugat că o renumărare completă este ceva fără precedent în istoria postcomunistă a României.
Politico, una din cele mai cunoscute publicații de profil din Statele Unite, a scris despre anunțul CSAT:
“Oficialii de top din domeniul securității naționale din România au anunțat că au descoperit atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea primului tur de alegeri prezidențiale din țară. Ei nu au spus când au avut loc atacurile cibernetice sau ce anume au vizat, dar oficialii au sugerat că Rusia ar fi putut fi implicată”.
Associated Press a comentat:
“Succesul neașteptat al lui Călin Georgescu a provocat proteste pe parcursul mai multor nopți din partea unor persoane îngrijorate de remarcile anterioare pe care le-a făcut, lăudând lideri fasciști și naționaliști români și pe președintele rus Vladimir Putin. Protestatarii cred că Georgescu reprezintă o amenințare la adresa democrației”.
Protestatarii anti-Georgescu au ieșit în stradă în București și în mai multe orașe de provincie, în timp ce Călin Georgescu a făcut apel la susținătorii săi să „stea acasă cu prietenii și familia” și să nu răspundă provocărilor.
Partidele din coaliția de guvernare, social-democrații și național-liberalii, sunt într-o stare de dezordine – umilite de eșecul candidaților lor la alegerile prezidențiale.
Pe tot teritoriul României, și în marea diasporă românească din străinătate, există o stare de euforie, disperare sau pur și simplu confuzie, a scris Associated Press.
Agenția de presă Reuters a scris:
“Decizia Curţii Constituţionale vine să adauge la turbulențele din jurul procesului electoral din România, care este programat să organizeze trei tururi de scrutin în tot atâtea săptămâni, voturi care sunt cruciale pentru direcția unei țări pro-occidentale și un aliat fidel al Ucrainei”.
France 24 l-a citat pe fostul judecător al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a spus:
„Este o situație fără precedent de la căderea comunismului și tranziția la democrație în 1989. Lucrurile pot lua… o direcție foarte proastă și nefavorabilă”.
Prestigioasa publicație americană New York Times a comentat:
Nu este clar cât de mult renumărarea va afecta alegerile prezidențiale. Toni Grebla, președintele autorității electorale oficiale a țării, a declarat că va fi „absolut imposibil” să se termine renumărarea până vineri, momentul stabilit de Curtea Constituțională pentru o altă audiere.
DW a citat-o pe candidata Elena Lasconi, care a criticat, de asemenea, decizia Curții Constituționale de a renumăra voturile:
„Ceea ce încearcă CCR să facă acum este absolut îngrozitor pentru o țară democratică”, a spus ea. „Sunt aici pentru a apăra democrația și pentru a cere Biroului Electoral Central să gestioneze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii.”
(Citește și: Ce s-a întâmplat după ce un susținător al lui Călin Georgescu s-a infiltrat la protest? ”Eram…”)